jan 02, 2021 Voor werkgevers

Tips voor meer diversiteit in jouw organisatie

Tips voor meer diversiteit in jouw organisatie Image

Als werkgever is het goed om te streven naar een diverse organisatie. Toch hebben veel bedrijven moeite met het vinden en aannemen van multicultureel talent. Door miscommunicaties en vooroordelen lijken witte Nederlandse kandidaten soms beter, terwijl dit lang niet altijd het geval is. Hoe ga je als werkgever hiermee om? 

Met onze 15 jaar ervaring in het vak kunnen wij je helpen met het vergroten van diversiteit in jouw organisatie. Men zegt altijd dat je de beste mensen op de functies moet hebben ongeacht hun kleur, wij zorgen ervoor dat dit ook bij jouw bedrijf gebeurt en dat elke kandidaat gelijke kansen heeft. Gebruik onze tips! 

Tip 1: Werf nieuwe collega’s op een andere manier 

Multicultureel talent heeft over het algemeen moeite met de manier van solliciteren in het westen. Ze benoemen relevante dingen op hun cv of in hun motivatie soms niet, of het wordt anders opgevat. Het is daarom belangrijk om jezelf in de multiculturele kandidaat te verplaatsen. 

Stel, je bent de oudste broer of zus van een Marokkaans gezin waarvan de ouders geen Nederlands spreken. Je moet voor al je broertjes en zusjes van alles regelen, bijvoorbeeld doktersafspraken. Hierdoor heb je dan al een bepaalde mindset en het nodige verantwoordelijkheidsgevoel, maar zoiets zien recruiters niet terug op je cv. Gegevens als “in bestuur van de roeiclub” staat wél op cv bij de concurrerende Nederlandse kandidaat, terwijl dat eigenlijk een veel minder zware taak is.  

Een ander voorbeeld: een westerse recruiter vraagt aan een multiculturele kandidaat: “Waarom wil jij advocaat bij ons worden?”. De kandidaat antwoordt: “Omdat mijn familie daar heel erg gelukkig van zou worden.” De recruiter denkt vervolgens: “Ik wil niet weten wat jouw familie vindt, maar wat jíj vindt”, hij denkt dat er is geen sprake is van intrinsieke motivatie, terwijl dat er wel is. Familiebelang is zeer belangrijk voor een niet-westerse kandidaat, Nederlanders zijn veel individualistischer. 

Dit soort miscommunicaties en gebrek aan belangrijke gegevens komen regelmatig voor. Hierdoor lijkt het soms alsof de witte Nederlander een betere kandidaat is, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. 

Tip 2: Multicultureel talent aannemen is één, inclusief zijn is twee 

“Diversity is being invited to the party; inclusion is being asked to dance.” Vernā Myers 

Werknemers met een niet-westerse achtergrond hebben bijna altijd andere gebruiken en rituelen dan westerse werknemers. Denk hierbij aan feestdagen en bidden tijdens werk. Om vaste diversiteit binnen je organisatie te creëren moet je niet alleen multiculturele werknemers aannemen, maar ook binnen de organisatie houden. Het is daarom belangrijk een cultuur te creëren waar zij zich welkom voelen. 

Als werkgever kun je open te staan om vrije feestdagen in te ruilen, bijvoorbeeld Suikerfeest voor Kerst. Een niet-westerse werknemer zal zich dan eerder thuis voelen, zeker als de werkgever dit zelf aanbiedt. Voor moslims is het normaal om vijf keer per dag te bidden. Als werkgever kun je hierop inspelen door een werknemer hier ruimte en tijd voor te gunnen. Je kunt er over nadenken om een rustige gebedsruimte te maken op kantoor. Dit is een goede manier om werknemers die hier gebruik van maken welkom te laten voelen. 

Tip 3: Zorg ervoor dat diversiteit op elke laag in de organisatie voorkomt 

Een organisatie is pas écht een diverse organisatie wanneer diversiteit op elke laag voorkomt. Streven naar een divers bestuur hoort bij het creëren van een diverse organisatie. Op de lange termijn zal dit er ook voor zorgen dat meer multicultureel talent bij jouw organisatie wil komen en blijven. Zij reflecteren zich aan het bestuur en zien toekomstmogelijkheden. Ook zorgt een divers bestuur voor creatievere oplossingen doordat je te maken krijgt met mensen die op een heel andere manier nadenken. Er is meer sprake van variatie, iets waar uiteindelijk de hele organisatie profijt van heeft.  

Tip 4: Meld je aan bij Global People! 

Wil jij meer diversiteit binnen jouw bedrijf creëren en ben je op zoek naar multiculturele kandidaten? Global People is de organisatie die je zoekt! Meld je aan als werkgever en wij helpen je bij het vinden van de juiste kandidaat.  

Global People organiseert evenementen als Knowledgeday, een banenmarkt met fysieke workshops, en Diversity Dinner, een informeel diner waarbij werkgevers en geselecteerde kandidaten elkaar leren kennen. Ook geven we workshops, helpen we met het schrijven van inclusieve vacatureteksten, geven onze recruiters de juiste adviezen en plaatsen we vacatures op social media.  

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!