aug 27, 2021

Quote: Rishi Kartaram: ‘Het maakt niet uit of je 8 of 80 miljoen euro hebt’

Quote: Rishi Kartaram: ‘Het maakt niet uit of je 8 of 80 miljoen euro hebt’ Image

E-commerce-ondernemer Rishi Kartaram kwam rond de langverwachte komst van Amazon naar Nederland veelvuldig in het nieuws. Quote sprak met hem over zijn eerst verdiende miljoen. ‘Dat eerste miljoen is belangrijk, dan kun je dingen doen.’

‘Als jongen was ik een fervent gamer. Mijn favoriete spelletje was Donkey Kong. Toen ik 17 was kwam het Nintendo Entertainment System uit, met heel veel spelletjes. Ik ontdekte dat er nogal een prijsverschil was tussen games in Nederland en bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Daar zag ik handel in: ik kocht spelletjes in het buitenland en plaatste verkoopadvertenties. Kreeg ik zomaar vijftig belletjes per dag. Inmiddels was ik bezig met mijn propedeuse economie, maar ik woonde nog thuis. Dagelijks stonden er mensen voor de deur om spelletjes te kopen. Op een gegeven moment zei mijn moeder: “Rishi, het is hier geen winkel.” Toen ben ik ergens op een zolder mijn eerste winkel gestart en was ik opeens ondernemer. Daarvoor had ik geld nodig, maar de bank wilde mij niets lenen omdat ik geen borgstelling kon garanderen. Vrij hilarisch. Dus heb ik twee studentenrekeningen geopend en op beide stiekem volledige studiefinanciering laten lopen. Dat was een startkapitaaltje en Game World was geboren. Uiteindelijk werden we het grootste gamingbedrijf van Nederland.

‘Ik rij al jaren Audi. Klasse, maar niet zo schreeuwerig’

De zaken liepen in die tijd erg goed. Op mijn 23ste mocht ik me miljonair noemen, al leefde ik helemaal niet zo. Sterker nog: in die tijd woonde ik nog steeds bij mijn moeder. Van haar moest ik mijn studie afmaken, want stel dat dat ondernemen toch niets werd, ja, dan was je gewoon een loser. Maar op een gegeven moment krijg je toch het euforische gevoel dat je goed bezig bent, dus besloot ik mezelf te verwennen.

Ik ging naar de Audi-dealer en zei: “Doe mij die R8 maar.” Bleek je daar een jaar op te moeten wachten… Uiteindelijk werd het een S6 en inmiddels heb ik ook al wat S8’s versleten. Ik ben een liefhebber van auto’s, maar zal nooit voor iets heel opvallends kiezen. Daarom rij ik al jaren Audi. Klasse, maar niet zo schreeuwerig.

‘Als je niet écht doorzet, bereik je ook niets’

De afgelopen jaren zag ik twee dingen op de gamemarkt: de retail wordt steeds slechter en het internet blijft maar groeien. Daardoor digitaliseert de markt, met als gevolg dat er steeds minder fysieke games worden verkocht. De netflixisering van de gamemarkt, zeg maar. Daarom besloot ik een paar jaar geleden het roer gedeeltelijk om te gooien. Game World bestaat nog steeds, maar daarnaast heb ik Jeffcommerce opgezet. Met dat bedrijf wil ik andere groothandels en merken slimmer maken in de e-commerce en helpen bij de komst van Amazon. “Jeff” is een knipoog naar Amazon-oprichter Bezos, die ik ooit nog eens hoop te ontmoeten, maar staat ook voor just easy forecasting fulfillment. In het verleden heb ik ook in meerdere techstartups geïnvesteerd en zo een aardig netwerk in Silicon Valley opgebouwd. Daardoor ging de uitrol van Jeffcommerce makkelijker. We hebben zo’n 5 miljoen euro geïnvesteerd, maar nu Amazon naar Nederland is gekomen, hoop ik binnen een aantal jaren een omzet van 100 miljoen te kunnen halen. Overigens doe ik het niet meer voor het geld. Dat eerste miljoen is belangrijk, dan kun je dingen doen, maar daarna maakt het niet meer uit of je 8 of 80 miljoen euro hebt. De belangrijkste les die ik in al die jaren heb geleerd is in elk geval: blijf doorzetten, fouten maken hoort erbij. Want als je niet écht doorzet, bereik je ook niets.’ •

Rishi Kartaram (46) Is oprichter en CEO van Game World en Jeffcommerce stond ooit in onze top 100 Jonge Miljonairs met een geschat vermogen van € 8 miljoen.

Bron: Zeven, M. (2020, April 30). Rishi Kartaram: “Het maakt niet uit of je 8 of 80 miljoen euro hebt.” Quote. https://www.quotenet.nl/zakelijk/a32233768/rishi-kartaram-het-maakt-niet-uit-of-je-8-of-80-miljoen-euro-hebt/

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!