okt 25, 2021

NU: Marechaussee mag etniciteit blijven gebruiken als reden voor controle bij grens

NU: Marechaussee mag etniciteit blijven gebruiken als reden voor controle bij grens Image

De Koninklijke Marechaussee mag reizigers aan de grens controleren op basis van hun etniciteit, heeft de rechtbank in Den Haag woensdag geoordeeld. Het letten op etniciteit bij de controles is niet in strijd met het verbod op discriminatie, aldus de rechter. De dienst hoeft de controles daarom niet te veranderen.

Enkele burgers en maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International en RADAR, hadden een zaak aangespannen tegen de marechaussee. De klagers zeggen dat de marechaussee aan etnisch profileren doet.

Mensen met een donkere huidskleur worden volgens hen eerder uit de rij gepikt dan anderen. De klagers zeggen dat dit discriminatie is en eisen dat dit stopt.

De marechaussee, die wordt verdedigd door landsadvocaat Cécile Bitter, bestreed dat er wordt gediscrimineerd op basis van etniciteit. Volgens haar kan nationaliteit wel een reden zijn om iemand staande te houden, maar is etniciteit nooit doorslaggevend.

Volgens de rechter kan iemands etniciteit een aanwijzing zijn voor iemands nationaliteit of verblijfsstatus. “Dat hoeft niet, maar het kan wel. Van belang is ook dat etniciteit nooit de enige reden is voor controle.” De rechtbank erkent dat het “in individuele gevallen” kan gebeuren dat mensen puur en alleen op basis van hun huidskleur worden gecontroleerd, maar dan is er geen “structurele uitvoeringspraktijk”, en dus geen reden voor een verbod.

“Deze uitspraak is een enorme gemiste kans voor Nederland. De deur voor discriminatie staat wagenwijd open. Dat is schadelijk, voor iedereen in Nederland maar ook voor de marechaussee. Heel erg zuur”, reageerde Jelle Klaas, de advocaat van de klagers, na de uitspraak. Hij zegt dat de eisers waarschijnlijk in beroep gaan.

Het gaat in deze zaak om het zogenoemde Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV), het toezicht op mensen die vanuit een Schengenland naar Nederland reizen. De Koninklijke Marechaussee voert de controles uit op wegen, in treinen, op het water en bij luchtverkeer.

Bron: NU.nl. (2021, 22 september). Marechaussee mag etniciteit blijven gebruiken als reden voor controle bij grens. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Geraadpleegd op 25 oktober 2021, van https://www.nu.nl/binnenland/6158369/marechaussee-mag-etniciteit-blijven-gebruiken-als-reden-voor-controle-bij-grens.html

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!