NU – Banensites laten discriminerende vacatureteksten vaak toe

NU – Banensites laten discriminerende vacatureteksten vaak toe Image

De controle op discriminerende vacatureteksten op banensites is onder de maat, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Inspectie SZW. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees noemt de situatie donderdag in een brief aan de Tweede Kamer “volstrekt onacceptabel”.

Zogenoemde mysteryguests hebben zich voor het onderzoek voorgedaan als werkgevers die een advertentie voor een vacature met daarin discriminerende zinnen wilden plaatsen. 85 procent van de 201 pogingen was succesvol: deze vacatures werden op de sites gezet en konden zeker twee dagen blijven staan. Na die periode hebben de mysteryguests ze zelf offline gehaald, omdat het om een experiment ging.

Minister Koolmees heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. “Het laat zien dat er op veel platforms geen controle plaatsvindt op de inhoud van vacatures”, zegt de bewindsman. “Dit is een forse conclusie en volstrekt onacceptabel.”

Koolmees benadrukt dat er wetgeving in de maak is om strenger op te kunnen treden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Dit voornemen stond in het regeerakkoord van kabinet-Rutte III.

De rol van banensites zal “mede gelet op de uitkomsten van het onderzoek” ook worden meegenomen bij het opstellen van de regels die discriminatie moeten tegengaan. De Inspectie SZW neemt de resultaten van het onderzoek ook mee in verkennende inspecties die dit jaar worden uitgevoerd, meldt Koolmees.

Bron:

NU.nl. (2021, 21 januari). Banensites laten discriminerende vacatureteksten vaak toe. NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. https://www.nu.nl/economie/6104316/banensites-laten-discriminerende-vacatureteksten-vaak-toe.html

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!