Nieuwe baan?!

Nieuwe baan?! Image

Je zit nu waarschijnlijk nog vol in de sollicitatiefase of heb net een nieuwe baan aangeboden gekregen. In dat geval, gefeliciteerd! Hier zijn een aantal tips voor je eerste weken op je nieuwe baan. 

1. Wees jezelf! 
De komende tijd ga je samenwerken met je nieuwe collega’s. Zij zijn nieuwsgierig naar hoe jij als persoon bent. Het is ontzettend vermoeiend om je voor te doen als een ander persoon. Probeer daarom niet vast te houden aan een bepaalde image hoe jij denkt dat je je moet gedragen, wees gewoon jezelf! 

2. Kleed je als een professional
Tenzij je aan een baan als gymdocent begint, is het niet normaal om met een joggingbroek naar werk te komen. Toch zijn er verschillen in wat er verwacht wordt qua kleding. Hoe meer je omgaat met het geld van een klant, hoe traditioneler en conservatiever je gekleed moet gaan. Van mensen in de financiële wereld, recht en de boekhouding wordt verwacht dat ze zich formeler kleden dan mensen in de creatieve industrie, zoals entertainment of reclame. Daar voldoet een casual look. 

3. Bereid je vast voor op een praatje met je toekomstige collega’s
Het is te verwachten dat je vragen krijgt over wat je voor deze functie gedaan hebt. Daarom is het slim om een praatje van ongeveer een halve minuut voor te bereiden, die je vervolgens kunt vertellen aan je nieuwe collega’s. Daarbij kun je ook een omschrijving van je nieuwe positie en taken voorbereiden, voor collega’s die niet precies weten wat jij bij het bedrijf komt doen. 

4. Leer de relaties tussen collega’s kennen 
Er zijn twee dingen heel belangrijk om te kunnen slagen bij je nieuwe werkgever: goed omgaan met je collega’s, en weten met welke je het beste contact kunt zoeken. In bijna elke werkomgeving vind je groepjes collega’s die veel met elkaar omgaan. Het ene groepje kan goed overweg met het management, het andere niet. Als je carrière wilt maken binnen je nieuw bedrijf, is het nodig om jezelf met de juiste mensen te omringen.  

5. Stel vragen
Als je iets niet begrijpt of ergens niet uit komt, vraag het gewoon! Door vragen te stellen kom je nieuwsgierig over en is het makkelijker je nieuwe job uit te voeren. Het is een goed idee om praktische en algemene vragen op te schrijven waarmee je meer te weten komt over hoe je succesvol kunt worden in je nieuwe rol. Als je échte beginnersvragen hebt, is het handig om een contactpersoon bij HR te hebben. Stel je vragen op een positieve informatie-vragende manier, een negatieve houding zoals vragen over waarom bepaalde projecten niet afgerond zijn kan collega’s afschrikken. 

6. Kom niet te laat
Deze tip is zo vanzelfsprekend dat hij er eigenlijk niet tussen hoort, maar dit kan niet genoeg benadrukt worden. KOM NIET TE LAAT! Als je de weg naar je nieuwe werkplek niet kent, is het handig om deze een paar dagen van tevoren te rijden zodat je niet voor onverwachte omstandigheden komt te staan. Je kunt met jezelf afspreken om de eerste dagen tien minuten van tevoren aanwezig te zijn. Eventjes moeten wachten tot je kunt beginnen is zo veel beter dan overkomen als die onprofessionele collega die op zijn/haar eerste week al te laat komt!  

Bronnen: 
Cain, Á. (16 maart 2018). 26 dingen om op je eerste werkdag te doen – ‘Bereid je net zo goed voor als op je sollicitatiegesprek’. Van https://www.businessinsider.nl/26-dingen-om-op-je-eerste-werkdag-te-doen-bereid-je-net-zo-goed-voor-als-op-je-sollicitatiegesprek/ 

Feloni, R. (3 april 2018). Deze kleding kun je het beste aantrekken naar je werk – van een informeel kantoor tot de directiekamer. Van https://www.businessinsider.nl/deze-kleding-kun-je-het-beste-aantrekken-…

Hays. (z.d.) 7 tips voor uw eerste werkweek. Vaan https://www.hays.nl/carriere-advies/7-belangrijke-taken-tijdens-uw-eerst…

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!