Hoe overleef je een assessment?

Hoe overleef je een assessment? Image

Werkgevers kijken tegenwoordig naar veel meer dan alleen opleiding en werkervaring: er zijn zoveel mensen die dezelfde opleiding gedaan hebben als jij. Op basis van je skills kun je bij een vacature passen, maar het gaat vooral om de personal fit. Werkgevers willen daarom weten hoe jij als persoon bent. Pas je bij de missie en visie van het bedrijf? Pas jij als persoon bij het bedrijf, de cultuur, de werkwijze? Daar is een assessment voor.

Hoe pak je een assessment aan? Onze Account Manager Raya Soekarnsingh helpt jou graag verder!

1. Zoek uit wat er getest wordt. 

Het is altijd goed om contact op te nemen met de desbetreffende recruiter om te vragen waar ze naar op zoek zijn en wat voor vragen er gesteld gaan worden. Je kunt aangeven dat je jezelf op die manier beter kan voorbereiden. Neem anders een kijkje op LinkedIn. Misschien zijn er mensen in jouw netwerk die bij het bedrijf werken en je meer kunnen vertellen over het assessment. De kans is groot dat zij dezelfde assessment gehad hebben.

2. Zoek uit hoe er getest wordt. 

Er zijn ontzettend veel manieren waarop assessments uitgevoerd worden: interviews, rollenspellen, persoonlijkheidstesten, intelligentietesten, motivational pitches… Moet je iets presenteren, moet je iets schrijven? Check hoe ze dit gaan testen zodat je je kunt voorbereiden en er een beter gevoel over hebt!

3. Onderzoek het bureau dat het assessment uitvoert. 

Er zijn meerdere bureaus die assessments uitvoeren, bijvoorbeeld:
LTP – Gerechtelijke instellingen
Pymetrics – Commerciële sector: Consultancy, voedselindustrie, auto-industrie
Elloo Q1000 – Overheidsinstellingen
Dit zijn een aantal veel voorkomende assessments, maar er zijn er meer. Voor informatie over specifieke assessments kun je terecht bij onze recruiters!

4. Oefen voor het assessment. 

Oefenen, oefenen, oefenen. Voor testen als de verbale test, abstracte test of numerieke testen raden wij 123test.nl aan. Onderwerpen als rekenvaardigheid en staafdiagrammen staan daar. Vraag aan de werkgever of recruiter of er oefenassessments zijn want ze veranderen van tijd tot tijd. Is het oefenassessment erg lang? Hak hem in stukjes en verdeel het over meerdere uren of dagen.

5. Neem de vacatureomschrijving goed door. 

Het is belangrijk om te weten naar wat voor type persoon de werkgever op zoek is. Wat moet je allemaal kunnen, waar zitten de uitdagingen? Probeer dit te vertalen naar praktijkvoorbeelden. Daarmee kun je je goed voorbereiden op wat er getoetst wordt.

6. Creëer geen onnodige stress. 

Je gaat solliciteren op iets dat je heel graag wil en afwijzing is nooit leuk. Blijf daarom rustig. Maak de testen in je prime time en niet wanneer je hoofd vol zit na het werk of wanneer er onnodige afleidingen zijn.

7. Wees jezelf; speel geen toneel. 

Dit begint al bij de motivatiebrief. Je wil dat mensen jou aannemen zoals jij bent. Ga daarom ergens aan de slag wat bij jou past. Gedraag je niet zoals je denkt dat zij willen hoe je je gedraagt; recruiters en werkgevers prikken hier snel doorheen.

8. Na afloop: stel vragen over het assessmentrapport. Wees kritisch naar jezelf, maar ook naar de werkgever. Geef aan wanneer je een bepaalde vraagstelling niet begrijpt. De werkgevers kunnen het assessment niet aanpassen als ze niet weten waar het fout gaat bij de kandidaten.  

Ready? Go!

Volg dit stappenplan en ga met een zeker gevoel je assessment in! Heb je meer vragen of hulp nodig? Meld je aan bij onze website en neem contact op met een van onze recruiters.

Raya Soekarnsingh:
raya@globalpeople.nl

Taman Autar:
taman@globalpeople.nl

Buket Izmir:
buket@globalpeople.nl

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!