mrt 19, 2020 Tips&Tricks

Hoe ga je om met tegenslagen?

Hoe ga je om met tegenslagen? Image

Een baan niet krijgen, een investering die verkeerd afloopt, ziek worden, werkloos raken of een ongeluk krijgen. Tegenslagen horen helaas bij het leven, maar hoe ga je er op een goede manier mee om? Hoe zorg je dat je leert van tegenslagen en dat je niet vast blijft zitten in het negatieve?

1. Bedenk wat je goed deed in de situatie.

Wanneer het tegenzit, kan het voelen alsof je alles verkeerd deed. Dit is meestal niet het geval. Voor je zelfvertrouwen is het beter om na te gaan wat je niet verkeerd deed. Hierdoor krijg je een realistischer beeld van de situatie en maak je het jezelf makkelijker om te leren van wat je wél fout deed. Sometimes you win, sometimes you learn.

2. Besef dat alles tijdelijk is.

In veel gevallen lijken problemen groter dan ze daadwerkelijk zijn. Het is goed om tijdens een tegenslag te beseffen dat je niet de rest van je leven in deze situatie zit! Problemen zullen verdwijnen en goede tijden zullen volgen. Je kunt het vergelijken met een pijl en boog: om de pijl vooruit te schieten, moet hem eerst naar achteren trekken. Om een goede periode mee te maken en vooruit te gaan, moet je eerst door een slechte, gespannen periode heen.

3. Tegenslagen bieden nieuwe kansen.

Zoals Johan Cruijff vroeger zei: “Ieder nadeel heb z’n voordeel”. Tegenslagen bieden soms nieuwe kansen, want nieuwe problemen vragen om nieuwe oplossingen. Uit nieuwe oplossingen kunnen weer hele mooie dingen ontstaan. Door op een positieve manier je probleem te analyseren kun je op creatieve ideeën komen die je uit de put halen.

4. Heb vertrouwen in jezelf.

Geloven in je eigen vaardigheden draagt zeker bij aan omgaan met tegenslagen. Denk eens aan eerdere tijden, toen alles even niet zo lekker ging. Waarschijnlijk heb je ooit een grotere tegenslag meegemaakt. Daar ben je toch ook uitgekomen? Waarom zou dat nu niet lukken? Haal kracht uit negatieve ervaringen en heb vertrouwen in jezelf.

5. Zoek afleiding en ga door.

Na een tegenslag het heel makkelijk om met negatieve gedachtes te blijven zitten en te piekeren over oplossingen van je problemen. Dit werkt eigenlijk alleen maar averechts als je verder wilt gaan en successen wilt behalen. Zoek naar afleiding wanneer je merkt dat je te veel in het negatieve vastzit, ga bijvoorbeeld even buiten wandelen, fietsen of bel een vriend. Zet vervolgens een streep onder het verleden en ga op zoek naar de volgende uitdaging.

Hopelijk helpen de bovenstaande tips jou om door deze lastige periode te komen. Je hoeft je leven niet te laten leiden door een tegenslag, dat is de tijd gewoon niet waard. Wat er ook gebeurt, blijf niet piekeren en terug naar het verleden willen om dingen aan te passen. Dit wil iedereen wel eens maar is helaas onmogelijk. Het belangrijkste is om vertrouwen in jezelf en je omgeving te hebben: uiteindelijk komt het wel goed.

Bronnen:

Hermus, J. (z.d.) Omgaan met tegenslagen, 7 strategieën. https://sochicken.nl/omgaan-met-tegenslagen-7-strategieen

Sonneveld, A. (5 februari 2015). Omgaan met tegenslagen: 9 tactieken om moeilijke tijden te overwinnen! https://psychologievansucces.nl/omgaan-met-tegenslagen/

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!