jul 05, 2021

Geen goed cv = Afwijzing!

Geen goed cv = Afwijzing! Image

Vanuit Global People beoordelen wij duizenden cv’s per jaar. 80% van die cv’s zijn niet goed. Een serieus probleem, aangezien je door potentiële werkgevers meteen de stempel krijgt: niet geschikt. Zonde, als je bedenkt dat veel van onze kandidaten wel geschikt zijn, maar dit simpelweg niet terugkomt op hun cv. Het gevolg hiervan is: afwijzing op afwijzing.

Zie deze blog als een wake-up call! Jouw cv bepaalt of je wel of niet wordt uitgenodigd voor een gesprek en elke minuut die je besteedt aan je cv, is een investering in je toekomst.

Hierbij delen we graag de vijf meest voorkomende fouten die wij tegenkomen op het cv:


1. Slechte opmaak
De opmaak zorgt ervoor dat je opvalt en de ‘zes-seconden-test’ van recruiters doorstaat.
2. Ontbrekende gegevens
Jouw persoonsgegevens moeten compleet en correct zijn. Het lijkt simpel, maar toch gaan veel kandidaten hier de mist in.
3. Onjuiste opsomming werkervaring
Een veel gemaakte fout is dat nevenactiviteiten en stages benoemd worden onder werkervaring.
4. Geen nevenactiviteiten
Nevenactiviteiten is geen toevoeging aan, maar een must op het cv.
5. Onjuiste volgorde
Zorg voor een juiste en a-chronologische volgorde (meest recente eerst), hierdoor kunnen de recruiters jouw kwaliteiten meteen zien.

1. Slechte opmaak

Je doorstaat de ‘zes-seconden-test’ van recruiters door op een professionele manier op te vallen. Maar hoe doe je dat? ‘The key’ voor een goed cv is het sjabloon.

Kies een sjabloon wat bij je past, zakelijk oogt en over genoeg ruimte beschikt voor alle informatie. Neem de tijd om het juiste sjabloon uit te zoeken! Websites met voorbeeld sjablonen zijn: Canva.com, Topvoorbeelden.com en Cvster.nl.

Daarnaast twijfelen veel kandidaten over het toevoegen van een foto. Wij zeggen, altijd doen! Je wordt hierdoor sneller onthouden, geeft je cv letterlijk een gezicht en je foto zegt wat over je persoonlijkheid. Het is belangrijk om altijd een zakelijke foto te gebruiken. Dit is geen uitgaans-, vakantie- of familiefoto. Sta een beetje gedraaid, en trois quart, met een egale achtergrond, kijk goed de camera in en glimlach. Zo zorg jij voor de persoonlijke touch!

2. Ontbrekende gegevens

Jouw persoonsgegevens moeten compleet en correct zijn. Hoe moet een recruiter of manager jou anders benaderen als er een verkeerd emailadres en/of telefoonnummer vermeld staat?

NAW gegevens
Allereerst zien wij dat veel kandidaten een deel van de personalia vergeten, een belangrijk stuk voor een werkgever. Punten die je absoluut niet kan vergeten zijn:

1. Voor- en achternaam
2. Adres; is van belang voor het woon-werkverkeer
3. Telefoonnummer
4. E-mail; zorg voor een e-mailadres waar jouw voor- en achternaam duidelijk zichtbaar is
5. Geboortedatum- en plaats
6. Nationaliteit; dit geeft informatie over je employability (wel of geen werkvergunning nodig)
7. Rijbewijs; indien relevant voor een functie
8. LinkedIn link; zorgt voor een vollediger beeld van jou als kandidaat


Profielschets
Voeg een profielschets toe! Via deze manier pitch jij jezelf in maximaal 5 zinnen aan de werkgever. Schrijf jouw belangrijkste kwaliteiten, huidige professionele situatie en ambities op. Begin de zinnen niet met ‘ik’, maar vanuit een derde persoon. ‘Sociaal dienstverlener met achtergrond in…’, ‘Krachtige persoonlijkheid die…’. Hoe persoonlijker, hoe beter, maar houdt het zakelijk.

Hobby’s, vaardigheden en talen
Voeg jouw hobby’s toe aan het cv voor een nog persoonlijkere touch. In een paar woorden geef jij recruiters inzicht in jouw persoonlijke interesses buiten studie en werk om. Maar: ook je hobby’s moet je professioneel presenteren. Dus niet “Shoppen en Boeken lezen”, maar “Mode en Literatuur”.

Dit geldt ook voor jouw vaardigheden. Vaardigheden en eigenschappen worden vaak door elkaar gehaald. Dit zal jou vanaf nu niet meer gebeuren! Onder vaardigheden worden bijvoorbeeld jouw IT-vaardigheden bedoeld. Denk aan verschillende technische computerprogramma’s. Microsoft Word, Powerpoint, Excel hoeven hierin niet benoemd te worden, omdat werkgevers verwachten dat je hier standaard mee kan werken. Jouw competenties komen terug in jouw profielschets. Zo zorg jij voor een overzichtelijk cv!

3. Onjuiste opsomming werkervaring

Een veel gemaakte fout is het benoemen van stages en nevenactiviteiten onder het kopje ‘werkervaring’. Het is belangrijk om dit op te splitsen, zodat recruiters in één oogopslag kunnen zien welke stages, nevenactiviteiten en werkervaring jij hebt.

Dus benoem stages, werkervaring en nevenactiviteiten onder een apart kopje. Houd hierbij rekening met de juiste volgorde. Stages bovenaan, gevolgd door werkervaring en als laatste nevenactiviteiten. Sommige mensen twijfelen over het benoemen van hun bijbaantjes. Als jij veel ruimte overhoudt bij werkervaring, kan je deze zeker benoemen. Heb je minder ruimte, benoem dan alleen jouw bijbaantjes onder het kopje ‘Diverse bijbanen’. Lang gewerkt bij een organisatie? Wat fijn! Dit laat zien dat je loyaal bent.

Benoem bij jouw stages, werkervaring en nevenactiviteiten het volgende: het bedrijf, jouw functie, de data en de werkzaamheden. Recruiters halen hier jouw kwaliteiten en ervaringen uit. Ook bij stages, werkervaring en nevenactiviteiten geldt een a-chronologische volgorde van meest recente naar eerder uitgevoerd werk.

Heb jij bij algemeen onbekende werkgevers gewerkt? Vergeet dan niet een korte omschrijving van het bedrijf toe te voegen.

4.Geen nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten is geen toevoeging, maar een must op het cv. Zo krijgt de recruiter inzicht in de activiteiten die jij vrijwillig hebt ondernomen naast je studie en werk en de kwaliteiten die je daardoor hebt ontwikkeld. Veel kandidaten geven aan dat ze geen nevenactiviteiten gedaan hebben, maar graaf even diep terug in jouw geheugen. Voorbeelden van nevenactiviteiten zijn cursussen, vrijwilligerswerk, reizen, (top)sport, huiswerkbegeleiding, mantelzorg of verenigingswerk. Benoem ook hier jouw rol, de werkzaamheden en een korte omschrijving van de organisatie of situatie. Als jouw cv langer wordt als twee pagina’s, benoem dan alleen nevenactiviteiten die relevant zijn voor de desbetreffende functie.

5. Onjuiste volgorde

Een kort en krachtig cv trekt de aandacht, maar moet wel beschikken over alle belangrijke informatie. Recruiters zijn benieuwd naar de laatste ervaringen. Begin dus met de meest recente opleiding, stage, werkervaring, nevenactiviteit en publicaties.

Wij komen vaak tegen dat er belangrijke gegevens missen bij opleiding, stages, werkervaring en nevenactiviteiten. Vergeet daarom niet om bij de opleiding zowel jouw onderwijsinstelling, studierichting, voortgang studie (propedeuse/diploma behaald), de startdatum als verwachte einddatum te benoemen. Onze tip aan jou is: ‘benoem bij jouw opleiding een verwachte einddatum in plaats van heden’. Zo ziet de recruiter vanaf wanneer jij beschikbaar bent voor een baan, stage of traineeship.

Na alle informatie hierboven kan jij de laatste check uitvoeren op jouw cv. De volgorde is een belangrijk onderdeel voor een zakelijk en overzichtelijk cv. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de juiste volgorde en vergeten hierdoor ook belangrijke onderdelen. Check nu of jij alle onderdelen en de juiste volgorde hanteert:

1. Persoonlijke details:
– Zakelijke foto
– Personalia/NAW-gegevens
– Korte omschrijving/ profielschets
2. Opleidingen
3. Stages
4. Werkervaring
5. Nevenactiviteiten
6. Publicaties
7.Vaardigheden
8.Talen
9. Hobby’s

Heb je alle tips & tricks toegepast? Dan ben je een stap dichter bij jouw droombaan. Jij bent vanaf nu in staat om een goed cv te maken. Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ‘Neem de tijd voor jouw cv, zo investeer in je eigen toekomst!’

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!