De Utrechtse Halima Hidari (25) informeerde in maart onder haar eigen naam bij een uitzendbureau naar een functie van klantenservicemedewerker. De vacature bleek ‘on hold’ te staan. Toch vertrouwde ze het niet en reageerde ook als Tessa. ,,Toen kreeg ik te horen dat ik nog kans maakte.” Nu heeft ze haar eigen wervingsbureau opgericht, met een anonieme sollicitatieprocedure.
Waarom ze besloot om met een ander nummer als Tessa op dezelfde functie te reageren, vindt de Utrechtse lastig uitleggen. ,,Ik had zoiets nog nooit eerder gedaan, maar door de toon in de berichten kreeg ik een onbehaaglijk gevoel. Ik dacht: hier klopt iets niet.”
Tijdens de eerste lockdown zou Halima Hidari aan een nieuwe baan beginnen, maar vanwege de coronamaatregelen werd haar startdatum opgeschort. Om die periode te overbruggen zocht ze naar een tijdelijke baan. ,,Ik had bij een eerdere functie gehoord dat er wel 200 keer op was gereageerd. Om te voorkomen dat ik het weer voor niets deed, informeerde ik bij deze functie of het nog zin had om te reageren.”
Als ze onder haar eigen naam op de functie reageert, krijgt ze te horen dat de vacature door de vele reacties on hold is gezet, maar dat ze haar interesse meenemen. Een kwartier nadat ze als Halima reageert, ontvangt ze als Tessa een ander bericht. ,,Hij antwoordde op mijn vraag of ik nog kans maakte op de functie: ‘zeker!’ Ik ga altijd uit van het goede in de mens, dus ik dacht dat het een miscommunicatie was. Maar toen ik het in mijn omgeving besprak, bleek dat zij hetzelfde gevoel kregen.”
Tot dan toe was Hidari naar eigen zeggen nog nooit gediscrimineerd. ,,Ik voelde me niets meer waard. Ik werd voor mijn gevoel puur door mijn naam afgewezen. Ik hoorde het weleens van anderen, maar ik had een bord voor mijn kop, ik dacht: dit overkomt mij niet.”
Hidari plaatste screenshots van de gesprekken op LinkedIn. Op haar bericht werd honderden keren gereageerd. ,,Mijn telefoon ontplofte. Ik kreeg ook honderden privéberichtjes van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Iemand moest zijn hoofddoek afdoen en een ander vertelde dat hij betere cijfers had dan andere kandidaten, maar niet werd aangenomen. Toen dacht ik: dit probleem is veel groter.”
Met haar eigen ervaring op zak en gesterkt door de verhalen van anderen, richtte ze haar eigen wervingsbureau op: The Next Move. ,,We werken met anonieme sollicitaties. Wij anonimiseren de CV’s en halen naam, foto, adres, geslacht en leeftijd weg. Want er wordt niet alleen gediscrimineerd op achtergrond, maar ook op geslacht, leeftijd en zelfs of je zwanger bent”, aldus Hidari.
,,Ik vind dat je mensen persoonlijk moet spreken om een goede indruk te krijgen. Afwijzen kan altijd nog, maar zo krijgt iedereen tenminste een kans. Daar gaat het om: de vooroordelen moeten van tafel. Tot nu toe krijg ik alleen maar enthousiaste reacties. Er zijn ook gemeenten die hier mee bezig zijn, daar wil ik graag mee samenwerken.”
Ondanks de vele steunbetuigingen ontving Hidari ook de vraag of de recruiter wel doorhad dat Tessa en Halima op dezelfde functie reageerden. Volgens het bedrijf waar Hidari bij solliciteerde, Young Capital, zit het verhaal anders in elkaar.
‘Eén reactie was afkomstig van iemand die al in onze database stond ingeschreven en die al jarenlang via onze organisatie gewerkt had. De andere reactie was van een fictief persoon (bleek achteraf) die nog niet in onze database geregistreerd stond. Onze recruiter wilde deze persoon bellen om haar werkwensen te achterhalen en haar toevoegen aan ons kandidatenbestand. In beide gevallen stond de vacature op ‘on hold’ en maakten beide personen evenveel kans op de baan wanneer deze weer opengezet zou worden’, aldus hun statement.
Volgens Young Capital is er geen sprake van discriminatie. Hidari gelooft hun versie niet. ,,Ik heb het opgezocht: hij had alleen deze functie als recruiter in zijn beheer.”
Bron:
van Kommer, R. (2020, 27 november). Halima (25) solliciteerde ook als Tessa en kreeg toen wél een kans: dit is wat ze toen deed. AD. https://www.ad.nl/utrecht/halima-25-solliciteerde-ook-als-tessa-en-kreeg-toen-wel-een-kans-dit-is-wat-ze-toen-deed~ac58e492/