mrt 12, 2021

Accountant – Aandeel vrouwen in hogere leidinggevende posities passeert grens van dertig procent

Accountant – Aandeel vrouwen in hogere leidinggevende posities passeert grens van dertig procent Image

Het aantal vrouwen met een hogere leidinggevende functie in bedrijven in het middensegment is wereldwijd gestegen tot 31 procent. Dit ondanks de coronacrisis, die economieën over de hele wereld treft.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Women in business-rapport van Grant Thornton, uitgebracht ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. “Het doorbreken van de grens van dertig procent is zeker een vooruitgang”, stelt  Karin van Wijngaarden, partner familiebedrijf bij GT. Toen de organisatie zeventien jaar geleden genderdiversiteit begon te volgen, stond het aandeel vrouwen met een leidinggevende functie in het betreffende bedrijvensegment nog op negentien procent.

Uit het onderzoek van Grant Thornton blijkt ook dat het aantal vrouwen in operationele ‘C-suite’ functies in vergelijking met vorig jaar is gestegen. Het aandeel vrouwelijke ceo’s steeg tot 26 procent, het percentage vrouwelijke cfo’s groeide naar 36 procent en ook het aantal vrouwelijke coo’s groeide, naar 22 procent. Het aandeel vrouwen in meer traditionele senior HR-functies daalde juist iets tot 38 procent. Nu ‘ESG’ (environment, social, governance) een belangrijk speerpunt wordt, ziet Van Wijngaarden “een enorme kans” voor vrouwelijk talent om bestuurlijke functies te vervullen.

Gevolgen pandemie

Meer dan tweederde (69 procent) van de respondenten is het ermee eens dat de nieuwe manier van werken door de coronacrisis, het carrièretraject van vrouwen in hun organisaties op lange termijn ten goede komt. Dit ondanks mogelijk belemmerende factoren.

Hoewel het aantal vrouwen in leidinggevende functies toeneemt, blijven er tegelijk vragen bestaan over de gevolgen van de pandemie voor vrouwen, met name werkende moeders, aldus de onderzoekers.

Voor meer informatie: Grant Thornton rapport Women in Business 2021 (pdf)

Bron: Heemskerk, M. (2021, 8 maart). Aandeel vrouwen in hogere leidinggevende posities passeert grens van dertig procent. Accountant.nl. https://www.accountant.nl/nieuws/2021/3/aandeel-vrouwen-in-hogere-leidinggevende-posities-passeert-grens-van-dertig-procent/#:%7E:text=Aandeel%20vrouwen%20in%20hogere%20leidinggevende%20posities%20passeert%20grens%20van%20dertig%20procent,-Leestijd%20van%20ongeveer&text=Het%20aantal%20vrouwen%20met%20een,over%20de%20hele%20wereld%20treft

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!