nov 22, 2021

Volkskrant: Utrecht gaat handhavers toestaan een hoofddoek of keppel te dragen

Volkskrant: Utrecht gaat handhavers toestaan een hoofddoek of keppel te dragen Image

Een ruime meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad vindt dat handhavers en toezichthouders een hoofddoek of keppel mogen dragen. Utrecht wordt daarmee de eerste stad in Nederland waar dat mogelijk zal zijn.

Handhavers in dienst van de gemeente mogen momenteel nog geen zichtbare religieuze uiting dragen. Dat betekent dat mensen die vanwege geloofsovertuiging een hoofddoek of keppeltje willen dragen, geen handhaver kunnen worden.

Een motie van Denk om dit te veranderen, haalde donderdagavond een ruime meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad. CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, een van de twee CU-raadsleden en de lokale partij Student & Starter steunden de motie, wat resulteerde in een stemmingsuitslag van 34 voor en 9 tegen. Volgens de motie moet de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma het dragen van religieuze hoofddeksels voor handhavers voor komende zomer mogelijk maken. De burgemeester is dat ook van plan.

Diversiteit vergroten

‘Wij staan voor een inclusieve stad, waarbij gelijkwaardigheid heel belangrijk is en iedereen moet kunnen meedoen’, legt Denk-fractievoorzitter Mahmut Sungur uit aan de telefoon. ‘Met name moslimvrouwen met een hoofddoek voelen zich uitgesloten, terwijl zij veel kunnen bieden.’ De motie geeft de gemeente bovendien de mogelijkheid uit een bredere pool van mogelijke handhavers te vissen. ‘Het vergroot de diversiteit van het handhaversbestand’, zegt Sungur.

De hoofddoek en andere zichtbaar religieuze uitingen zijn bij politie en handhavers nu nog verboden, omdat het de neutraliteit van de handhaver of agent zou aantasten. In 2017 pleitte de toenmalige Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg voor het toestaan van een hoofddoek als onderdeel van het politie-uniform. Dat zou bijdragen aan het inclusiever maken van het corps en het mogelijk maken meer islamitische Nederlanders te werven als agent. De oproep genereerde echter zo veel landelijke kritiek, dat de discussie stil kwam te liggen. Korpschef Erik Akerboom constateerde destijds dat er ‘te weinig draagvlak’ was voor de oproep van Aalbersberg.

Met de aangenomen Utrechtse motie komt de discussie mogelijk opnieuw op gang. Politiechef in Midden-Nederland Martin Sitalsing wakkerde het vuurtje vorige maand in Het Parool weer aan, door te stellen dat de hoofddoek bij agenten voordelen heeft. ‘Onze recruiters spreken talentvolle meiden die graag bij de politie willen werken, maar dan wel met een hoofddoek.’ Sitalsing is ook landelijk portefeuillehouder diversiteit bij de politie. Hij vindt dat politici zich moeten uitspreken over de hoofddoekkwestie.

Draagvlak én verontwaardiging

De burgemeesters van de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, zijn voor het toestaan van religieuze hoofddeksels. Zij proberen daar al langere tijd landelijk meer draagvlak voor te creëren. Burgemeester Dijksma gaf donderdagavond dan ook aan blij te zijn met de motie. De gemeente Utrecht zal nu aan nieuwe kledingvoorschriften gaan werken, waarin religieuze hoofddeksels worden opgenomen. Wel moeten de hoofddeksels nog getoetst worden op veiligheid. ‘Dat er geen risico is dat een hoofddoek ergens achter blijft haken bijvoorbeeld’, zegt een woordvoerder van de burgemeester.

De Utrechtse motie beperkt zich tot handhavers en toezichthouders, omdat die in dienst van de gemeente zijn. De politie is een landelijke aangelegenheid. Wel heeft het Utrechts besluit nu al voor politieke verontwaardiging gezorgd. De landelijke VVD wil dat Dijksma de motie naast zich neerlegt en stelt Kamervragen.

Bron: Van Bekkum, D. (2021, 12 november). Utrecht gaat handhavers toestaan een hoofddoek of keppel te dragen. de Volkskrant. Geraadpleegd op 22 november 2021, van https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/utrecht-gaat-handhavers-toestaan-een-hoofddoek-of-keppel-te-dragen~bb6623d1/

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!