sep 01, 2022

AD: Kabinet bekijkt uitstel schoolkeuze, wil einde maken aan kansenongelijkheid

AD: Kabinet bekijkt uitstel schoolkeuze, wil einde maken aan kansenongelijkheid Image
De keuze of een schoolkind vmbo, havo of vwo gaat volgen moet later plaatsvinden dan nu. Dat zegt minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs). Hij wil alle leerlingen zo maximaal de kans geven om het beste uit zichzelf te halen.

Momenteel maken kinderen in groep 8 een eindtoets die, samen met het schooladvies, bepalend is voor de keuze om naar vmbo, havo of vwo te gaan. Deze vroege selectie leidt tot ongelijke onderwijskansen, zeggen experts. Het is ook steeds moeilijker geworden om op de juiste plek te komen door op latere leeftijd alsnog te switchen van niveau of door opleidingen te stapelen.

Wiersma zegt: ,,We moeten op heel veel terreinen bereid zijn om verregaande keuzes te maken, ook op later selecteren. Wat mij betreft gaan we daarmee aan de slag, maar de vraag is: hoe snel kan dat? Want dan zijn we jaren verder. Ik werk nu de opties uit. U hoort daar dit najaar meer over. Wat als een paal boven water staat: de kansenongelijkheid die we nu zien komt mij de keel uit.’’

Uitstellen

De Onderwijsraad adviseerde vorig jaar al het selectiemoment uit te stellen tot na een brede driejarige brugperiode. Dit zou betekenen dat het schooladvies en de toets aan het eind van het basisonderwijs komen te vervallen. In de eerste jaren daarna is dan ook feitelijk geen sprake meer van vmbo, havo of vwo.

Het is nog onduidelijk of minister Wiersma zo’n grote stelselwijziging wil inzetten. In het coalitieakkoord staat wel dat het kabinet brede en verlengde brugklassen wil stimuleren ‘met oog voor de talenten van elke leerling’. Concrete ingrepen, zoals het afschaffen van de eindtoets, ontbreken echter.

De eindtoets wordt wel omgetoverd in een doorstroomtoets, is besloten. Leerlingen uit groep 8 van de basisschool maken die vanaf schooljaar 2023-2024 al in februari. Ze moeten zich dan eind maart aanmelden voor de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau.

Bron: Van der Aa, E. (2022, 22 augustus). Kabinet bekijkt uitstel schoolkeuze, wil einde maken aan kansenongelijkheid. AD.nl. Geraadpleegd op 1 september 2022, van https://www.ad.nl/binnenland/kabinet-bekijkt-uitstel-schoolkeuze-wil-einde-maken-aan-kansenongelijkheid~a0d78578/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

success icon

Wat leuk dat je meedoet!

Wij houden jou graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze interessante vacatures en onze unieke netwerk- en wervingsevents. Maar ben je actief op zoek naar een nieuwe carrière en wil je graag dat wij meedenken?
Upload dan je CV hier!